Het zal niemand ontgaan zijn dat in de toekomst een groot tekort aan echte vakmensen zal ontstaan. Niet alleen in een bepaalde sector maar in alle met techniek gerelateerde beroepen. Deels heeft men nu al veel last van een personeelstekort. Maar waarom zou ik mensen aannemen/opleiden als dit straks door zelflerende computers en/of robots veel goedkoper en sneller kan?  Hoog tijd om daar eens iets mee te doen, maar hoe dan?

Veel mensen zijn bang dat in de toekomst hun banen worden ingepikt door robots of bepaalde soorten slimme/zelflerende software, en ja dat klopt! Degene die breder kan denken ziet ook dat dit kansen zal bieden voor nieuwe beroepen. De evolutie van de mens is nou eenmaal niet lineair en daar moet je op voorbereid zijn.

Voor de industriële revolutie was men ervan overtuigd dat paard en wagen voor altijd dominant zouden zijn als het gaat om vervoer/transport. En nu? De jeugd van tegenwoordig zal je uitlachen als je met paard en wagen voor komt rijden en als een soort Uber fungeert, dat kan dus gewoon niet meer. Op dezelfde manier zitten wij nu in de digitale revolutie en dat brengt veranderingen met zich mee, niet voor iedereen leuk maar wel noodzakelijk voor de ontwikkeling van de mens.

In dezelfde context denkend kun je je ook afvragen of scholen nog wel zullen blijven bestaan in de huidige vorm. Want waarom zou je onnodig ruimte creëren (bouwerwerken realiseren) als je een studie ook via de digitale snelweg kunt volgen. Ik hoor mensen al zeggen: “Ik wil een volwaardige studie en geen LOI cursusje” Nou dan zitten wij op dezelfde golflengte. “Ooh?” Ja want daar heb ik het ook over. Inmiddels zijn er een aantal universiteiten die op deze manier lesgeven of dit ontwikkelen. De rijksuniversiteit Groningen, de TU Delft maar ook de Universiteit van Amsterdam zijn hier al intensief mee bezig en de eerste resultaten zij al geboekt. Als een universiteit dit kan waarom kan de rest van Nederland het dan niet? Capaciteitsprobleem? Nou dat is precies de grap, er is maar 1 leraar nodig, een cameraopstelling, een streaming-mogelijkheid en eventueel een site waar je de colleges op een ander moment terug kunt kijken dus veel capaciteit?

Maar als de student dan vragen heeft? Nou daar zijn ook genoeg oplossingen voor. Denk aan een live-chatsessie, een skypegesprek, een afspraak in levende lijve of gewoon via te telefoon of de app. Op het gebied van onderijs is de toekomst er al maar maken we er onvoldoende gebruik van.

Als we dan toch alles anders gaan doen is het misschien ook wel een leuk idee om het bedrijfsleven erin te betrekken want die willen straks gekwalificeerd personeel die robots onderhouden en software bedenken en ontwikkelen. Nee dat is niet alléén voor ICT’ers want juist in dit gebied zullen in verschillende beroepsgroepen nieuwe nog niet bestaande banen ontstaan.

De scholen zullen hierin samen met het bedrijfsleven oplossingen moeten gaan bedenken en als je denkt dat het nog even zal duren dan vraag ik je toch echt om wakker te worden want de toekomst is nu. Google voor de grap eens op “Boston Dynamics” Dit Amerikaanse bedrijf maakt robots waar je bang van word. Zeker als je bedenkt dat de ontwikkeling elk jaar sneller gaat en de apparaten ook steeds vaker zelf leren…

Ook zin om onder andere over bovenstaande onderwerpen te sparren? Kom dan aanstaande donderdag, 7 december naar het congres “Stimulering Ontwikkeling Onderwijs-Ondernemers” in het stadhuis van Medemblik, ik zie je daar.