ENERGIELABEL

Als je een woning wilt verkopen, verhuren of omdat je gewoon nieuwsgierig bent hoe energiezuinig je woning is vraag je een energielabel aan. Hiervoor heeft de overheid sinds 2015 een digitaal platform gerealiseerd op www.energielabelvoorwoningen.nl waarop het energielabel in een paar stappen kan worden aangevraagd. De aanvraag en afhandeling inclusief eventuele vragen worden via deze website afgehandeld. Omdat het een digitaal proces is maakt het niet uit waar je in Nederland woont.

 

Waarom is een energielabel nodig?

Met een energielabel kun je als huiseigenaar of huurder zien hoe laag het energieverbruik van je woning is. Dit wordt met de letters A t/m F weergegeven. De letter A staat voor zeer laag energieverbruik en de letter G voor een zeer hoog energieverbruik. Het eenvoudige energielabel is een indicatie zodat je weet wat je nog kunt doen om je woning thermisch te verbeteren. Wil je weten hoe zuinig de woning écht is dan adviseren wij je om voor het uitgebreide energielabel te kiezen. Neem hierover contact met ons op.

 

Het aanvragen van een energielabel doe je eenvoudig zoals hieronder omschreven:

  1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl 
  2. Log in met je digid code of met e-herkenning bij bedrijfsmatige toepassingen
  3. Controleer de gegevens, vul deze aan als dat nodig is en upload de gevraagde bewijzen.
  4. Kies aan het einde van de aanvraag bij erkend deskundige voor Geris Bouwtechniek
  5. Ontvang het definitieve energielabel per mail.

Ik heb geen DIgid, wat nu?

Je kunt altijd via www.digid.nl een persoonlijke inlogcode aanvragen. Let er wel op dat alleen de officiële eigenaar van de woning deze gegevens kan aanvragen. Als de aanvraag niet lukt of je komt er niet uit dan kun je ons machtigen zodat wij de zaken voor het energielabel tijdelijk voor je waarnemen. Een machtiging is eenvoudig via de site van digid aan te vragen. Let er wel op dat het aanvragen of machtigen van een digid enkele weken kan duren voordat deze is afgerond.

 

Welke gegevens zijn nodig voor de aanvraag?

Als je de woning te koop zet dan is het belangrijk dat de makelaar de verkoopbrochure inclusief het ingevulde formulier ' Woningkenmerken registratie energielabel' aanlevert. Alleen de brochure mag niet als bewijs worden ingediend. De lijst van woningkenmerken niet in je bezit? Download hem dan hier laat het door de makelaar invullen en voeg het toe als bijlage van de aanvraag. Als de woning niet wordt verkocht of verhuurd dan kun je ook per gevraagd onderdeel foto's, facturen en/of offertes aanleveren met daarop de specificatie van het gevraagde informatie.

 

Wat gebeurd er als ik geen energielabel aanvraag bij verkoop of verhuur?

In dat geval riskeer je een boete van € 405 en kan de verhuur of verkoop zelfs worden geblokkeerd. De boete voor het niet aanvragen van het energielabel staat niet in verhouding tot de kosten van het energielabel zelf dus is het een kleine moeite die veel vertraging bespaard.

 

Ik heb energielabel A dus dan hoef ik niets meer te doen?

Ja en nee. Het A label geeft alleen aan dat de woning zeer energiezuinig is maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om nog meer energie te besparen. Het eenvoudige label is gebaseerd op 10 kenmerken (bouwjaar, beglazing, isolatie, verwarming  ed) en geeft dus een grove indicatie.

 

Zijn er verschillende energielabels?

Ja, er zijn 2 soorten energielabels, het eenvoudige energielabel en het uitgebreide label. Het verschil is dat bij een eenvoudig label naar 10 kenmerken wordt gekeken terwijl het uitgebreide energielabel middels ca. 150 kenmerken wordt bepaald. Daarnaast mag een woningeigenaar de aanvraag voor het eenvoudige label zelf aanvragen terwijl bij een uitgebreid energielabel een gecertificeerde EPA-W adviseur moet worden benadert die de woning opneemt volgens een strikt opnameprotocol op basis van KvINL-certificering, volgens BRL9500-01 en ISSO-publicatie 82.1. De registratie wordt dan verzorgt met een speciale geattesteerde rekentool. Dit traject is uitgebreider maar de berekening is dan ook veel nauwkeuriger.

Hoe kom ik erachter wie gecertificeerd is voor het uitgebreide energielabel?

Op www.qbisnl.nl kun je een expert zoeken in de directe omgeving.  Dit is het landelijke register voor EPA adviseurs en EPA opnemer. Bedrijven en personen in deze lijst zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen van de overheid en doen hun werk volgens de laatste kennis en kunde. Jaarlijks zijn deze bedrijven verplicht om de kennis up to date te houden met verplichte cursussen en trainingen die door de overheid zijn geaccrediteerd.

 

Wat betekend EPA?

De afkorting EPA staat voor Energie Prestatie Advies. Dit is eigenlijk het energielabel waarbij met beknopte en duidelijke omschrijving wordt aangegeven hoe energiezuinig een gebouw is en wat eraan te doen om de prestatie te verbeteren. Er zijn twee verschillende soorten, namelijk EPA-W en EPA-U. De aanvullingen zijn respectievelijk voor Woningen en Utiliteitsgebouwen. Een EPA is niet hetzelfde als een maatwerkadvies. Een maatwerkadvies is een uitgebreide rapportage van de thermische- en installatietechnische eigenschappen van het gebouw incl. een specifieke omschrijving van de te nemen maatregelen, de kosten daarvan en de verwachte terugverdientijden.

 

Ik heb een nieuw huis dus moet ik dan ook een energielabel aanvragen?

Iedere woningbezitter is bij verkoop of verhuur verplicht om een energielabel aan te vragen, mits dit niet al een keer eerder is gedaan. Woningen vanaf bouwjaar 2003 krijgen standaard een voorlopig energielabel A toegekend maar hiervoor moet alsnog een energielabel worden aangevraagd volgens de reguliere procedure om het voorlopig label definitief te maken.

 

Hoe lang is een energielabel geldig?

10 jaar na afgifte.

 

Moet voor alle gebouwen een energielabel worden aangevraagd?

Voor een aantal gebouwen is een energielabel niet verplicht. Denk daarbij aan monumenten, kerken, vrijstaande gebouwen met een oppervlakte van minder dan 50m2, bedrijfspanden of fabriekshallen die als opslag of bewerking gelden en bouwketen. Let er wel op dat voor reguliere kantoren wel een energielabel verplicht is. Indien nodig adviseren wij je hierin.

 

Wat is het verschil tussen een energielabel en een energieindex?

Een energielabel is een letter A t/m G en een energie-index is een waarde die uit de berekening van het uitgebreide energielabel wordt toegekend. Zo is energielabel B bijvoorbeeld een energieindex van 1.21 tot 1.40 en een energielabel F is een energieindex van 2.41 tot 2.70.

 

Als je er niet uitkomt of er vragen zijn over je aanvraag kun je altijd contact met ons opnemen en helpen wij je verder.

Hulp nodig bij de aanvraag van je energielabel?