ENERGIELABEL

Sinds 1 januari 2021 is het nieuwe energielabel van kracht en dat betekend dat het vereenvoudigde energielabel (VEL), de energie-index (EI) en voor de nieuwbouw de EPC berekening is komen te vervallen. Voor het nieuwe energielabel geldt nog steeds dat dit verplicht is bij de verkoop, verhuur en oplevering (alleen bij nieuwbouw) van een woning. Het online platform wat sinds 2015 bestond om een energielabel aan te vragen is gestopt en is het verplicht om een gecertificeerde energie prestatie adviseur het gehele proces te laten doorlopen. De adviseur zal een fysieke opname van de woning uitvoeren, deze gegevens verwerken in een door de overheid goedgekeurde softwaretool en met de verzamelde gegevens bepalen wat het energielabel is.

 

Stappenplan aanvraag Energielabel

 1. Vraag per mail het opdrachtformulier aan via: info@gerisbouwtechniek.nl
 2. Vul het opdrachtformulier volledig in en stuur deze ondertekend retour naar: info@gerisbouwtechniek.nl
 3. Na ontvangst van het opdrachtformulier nemen wij contact op met de opdrachtgever om gezamenlijk een afspraak in te plannen voor een woningopname
 4. Fysieke opname van de woning door een gecertificeerde EP adviseur.
 5. Verwerken van gegevens door gecertificeerde EP adviseur.
 6. Validatie energielabel en versturen van factuur naar opdrachtgever.
 7. Na ontvangst van de betaling ontvangt opdrachtgever binnen 24 uur het energielabel per mail.

 
Wat kan de opdrachtgever doen om de woningopname zo goed mogelijk te laten verlopen:

 1. Zorg ervoor dat geen derden aanwezig zijn (familie, vrienden, fotografen, makelaars etc.)
 2. Zorg ervoor dat alle ruimten goed begaanbaar zijn zodat onder andere foto’s kunnen worden gemaakt, de benodigde onderdelen kunnen worden opgemeten en dat alle installatieonderdelen kunnen worden beoordeeld en vastgelegd.
 3. Laat de adviseur eerst de opname uitvoeren waarna al uw vragen worden beantwoord.
 4. Zorg ervoor dat alle beschikbare technische informatie van de woning gereed ligt om aan het einde van de opname te kunnen beoordelen. Denk daarbij aan bouwkundige- en installatietechnische tekeningen en berekeningen, facturen van uitgevoerde werkzaamheden betreffende de isolatie en van de installatie.

 

Waarom is een energielabel nodig?

Met een energielabel kun je als huiseigenaar of huurder zien hoe energiezuinig de woning is. Het is een benadering om aan te geven in welke mate de thermische schil (het jasje van de woning) beschermt tegen weersinvloeden en op welke manier de thermische schil warmte en kou vasthoud en/of doorlaat.
Voor bestaande woningen wordt dit met de letters A t/m F weergegeven. De letter A is gelijkwaardig aan zeer laag energieverbruik en de letter G staat voor een zeer hoog energieverbruik.
Voor nieuwbouw zijn de letters A+ t/m A++++ van toepassing waarbij de letter A+ zeer energiezuinig is en bij de letter A++++ is de woning energieneutraal en wekt de installatie van de woning waarschijnlijk zoveel energie op dat deze opgeslagen of terug geleverd dient te worden aan het net.

Waarom is het energielabel vernieuwd?

Na het opzetten van het eenvoudige energielabel in 2015 bleek dat die manier van registratie zeer onbetrouwbaar te zijn doordat onder meer geen fysieke controle door een deskundig adviseur plaatsvond. Daarnaast geven de letters A t/m F onvoldoende inzicht in het energieverbruik en is het duidelijker om de uitkomt in kWh/m2 per jaar aan te duiden om zo een betere indruk te geven van het energieverbruik.

Is het verplicht om na een verbouwing van de woning een nieuw energielabel aan te vragen?

Nee, niet verplicht maar als je de woning grondig hebt aangepakt zouden wij dit wel adviseren omdat dan direct zichtbaar wordt op welke manier de verbouwing invloed heeft op het toekomstige energieverbruik.

 

Ik wil het energieverbruik verlagen maar weet niet zo goed wat te doen, wat nu?

Dat kan bij oudere woningen (voor 1980) vaak op eenvoudige manieren, zoals het vervangen van de cv-ketel, het aanbrengen van HR beglazing, het isoleren van gevel, dak en vloeren. Met deze maatregelen zal het energieverbruik direct merkbaar verminderen.

Bij nieuwere woningen (tussen 1980 en 2000) kan het extra na-isoleren van gevel, dak en vloeren met een hoogwaardig isolatiemateriaal een klein beetje helpen om minder energie te verbruiken. Zelfs het toepassen van tochtstrips kan hierbij helpen. Deze woningen zijn reeds voor een deel voorzien van isolatie en betere beglazing waardoor het energieverbruik reeds lager is.

Bij recent gebouwde woningen (vanaf 2000) zijn de bouwvoorschriften dermate hoog dat standaard het energieverbruik relatief laag is. Bij deze woningen zal men meer energie kunnen besparen door het toepassen van zonnepanelen, warmtepompen, warmte-terug-win (WTW) installaties ed.

Eerder omschreven voorbeelden zijn op basis van ‘gemiddelden’ en als het om je persoonlijke situatie gaat adviseren wij je daarin graag persoonlijk om aan te geven wat het beste is.

 

Ik heb in 2020 een energielabel aangevraagd en ontvangen, moet ik dan nu door de nieuwe regelgeving opnieuw een energielabel aanvragen?

Nee, een energielabel is na de afgiftedatum 10 jaar geldig en dat geldt voor zowel vóór als na 1 januari 2021.

 

Wat is het verschil tussen het energielabel en een EPC berekening?

Bij een EPC berekening worden middels een aantal algemene kenmerken energiezuinige maatregelen omschreven die bij elkaar een bepaalde waarde hebben tussen 1.4 t/m 0.0. Hierin wordt fictief berekend wat de uitkomt van de maatregelen zou moeten zijn wanneer deze worden toegepast. Hoe hoger het getal des te hoger het energieverbruik zal zijn. Het uiteindelijke getal geeft voor veel mensen geen gevoel van energieverbruik.

Bij een energielabel wordt de daadwerkelijke situatie vastgelegd en met de bestaande gegevens berekend hoe hoog het energieverbruik bedraagt. Door de hoge hoeveelheid kenmerken (tussen 400 en 450) die moeten worden opgenomen en verwerkt is de nauwkeurigheid van de uitkomst veel betrouwbaarder dan bij een EPC berekening.

Let er wel op dat beiden een momentopname zijn en bij het aanpassen van onderdelen na afgifte de waarden van zowel de EPC berekening als ook het energielabel zullen afwijken.

Hoe kom ik erachter wie gecertificeerd is voor het uitgebreide energielabel?

Op www.qbisnl.nl kun je een expert zoeken in de directe omgeving.  Dit is het landelijke register voor EPA adviseurs en EPA opnemer. Bedrijven en personen in deze lijst zijn gecertificeerd volgens de richtlijnen van de overheid en doen hun werk volgens de laatste kennis en kunde. Jaarlijks zijn deze bedrijven verplicht om de kennis up to date te houden met verplichte cursussen en trainingen die door de overheid zijn geaccrediteerd.

 

Als je er niet uitkomt of er vragen zijn over je aanvraag kun je altijd contact met ons opnemen en helpen wij je verder.

Hulp nodig bij de aanvraag van je energielabel?